Hozzávalók:
- 4 db alma
- méz
- fahéj
- 1 marék durvára tört dió
- 2 dl fehér bor
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál burgonyakeményítő
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 evőkanál vaj
Kezdjük az almával. Pucoljuk meg és csumázzuk ki úgy, hogy csak a belsejében legyen egy üreg. Van ehhez kifejezetten "alma-magháztalanító" eszköz is. :)
A durvára tört dióra kanalazzunk 2 evőkanál mézet, fahéjjal szórjuk meg és keverjük jól össze. Töltsük az almákba (nem baj ha nem tölti meg csurig mert ide kanalazzuk majd a sodót is) majd tegyük egy alufóliával kibélelt tepsire de akkora alufóliát tépjünk, hogy teljesen körbe tudjuk csomagolni az almákat. Én öntöttem alájuk fél dl bort is, hogy abban párolódjanak és 1 zacskó vaníliás cukrot is rájuk szórtam.
150-180 fokon süssük őket 30 percig majd még 5 percet 220 fokon de akkor már nyissuk ki a csomagot és a tetejüket pirítsuk meg. Amíg az almák sülnek elkészíthetjük a sodót.
Gőz felett készítsük mert a tojás kényes. Az 1 evőkanál vajat olvasszuk fel gőz felett és adjuk hozzá az 1 csomag vaníliás cukrot. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és kézi habverővel kevergessük. Adjuk hozzá a tejet is majd mehet bele még egy kis cukor ízlés szerint (nálam nyírfacukor). Én ilyenkor szoktam hozzáadni még a burgonyakeményítőt is. Amikor már sűrűsödik adjuk hozzá a maradék bort vagy még többet...ki hogyan szereti. :) Ha szükséges szűrjük át szűrőn is a lényeg, hogy ne legyen csomós.
Ha elkészültek az almácskák, tegyük őket tányérra és az üregbe kanalazzuk a sodót úgy, hogy kibugyogjon a tetején. Díszítsük egy fél dióval...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése