A Tarte Tatin (ejtsd: tár táten) egy Francia, felfordított, karamellizált almatorta különlegesség. Amennyire egyszerű, annyira fantasztikus.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál porcukor
- csipet só
- 50 dkg alma
- 10 dkg kristálycukor
- csipet fahéj
A lisztet, a porcukrot, a csipet sót és a tojást az olvasztott 10 dkg vajjal gyúrjuk tésztává. Ha szükséges adjunk hozzá annyi vizet amennyit felvesz de a lényeg, hogy egy ragadás mentes szép, könnyed tésztát kapjunk. Gyúrjunk belőle egy nagy golyót és csomagoljuk fóliába majd tegyük be a hűtőbe minimum 30 percre pihenni.
Vegyünk elő egy olyan edényt amiben elkészíthetjük a karamellt. A cukrot, 1 evőkanál vízzel olvasszuk fel majd adjuk hozzá a másik 10 dkg vajat és egy csipet sót is. Addig melegítsük amíg közepesen barna karamellt nem kapunk, majd adjuk hozzá a fahéjat is ízlés szerint. Pucoljuk meg az almát és szeleteljük fel. Vegyünk elő egy olyan tálat ami kör alakú de nem tortaforma!!! Például egy kör alakú jénai vagy egy magasabb falú pitetál is tökéletes. A tortaforma azért nem jó mert az érintkező oldalaknál apró rések vannak és a karamell ki fog folyni belőle a sütőbe...onnan pedig rémálom felkapargatni. :S
Öntsük bele a karamellt az edénybe amibe majd sütni is fogjuk ezután fektessük le az alma szeleteket. Célszerű a legszebb elrendezésben lefektetni az almákat mert ez lesz a torta teteje. Ha megvagyunk akkor vegyük elő a tésztát a hűtőből és nyújtsuk rá az almák tetejére.
Tipp: Én ezt úgy csináltam, hogy mielőtt beleöntöttem a karamellt a tálba, előtte kinyújtottam a tésztát, rátettem a tálat és körbevágtam. Így tökéletesen fog illeszkedni méretben is a tálhoz.
Előmelegített sütőben süssük 180-200 fokon 30 percig. Ha a tészta szépen pirul, a karamell pedig bugyog az oldalán körbe-körbe akkor már jó is és kivehetjük. Pihentessük 10 percig mielőtt felfordítanánk. Ennek az a lényege, hogy a 10 percben is hűl annyira a karamell amit nem vett fel se a tészta se az alma, hogy amikor felfordítjuk akkor nem fog folyni belőle.. Minimális csepegés lehetséges de az nem számít. :)
Az eredmény feledhetetlen! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése