2013. szeptember 17.

Máktorta sültszilva mousse-szal

Hozzávalók:

  • 100 g nyírfacukor
  • 3 tojás
  • 125 g darált mák
  • 100 g vaj
  • 1 kg szilva
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió
  • vanília
  • 1,5 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg nyírfacukor a krémhez
  • 2  lap zselatin


A szilvaszemeket mossuk meg és vágjuk ketté, magozzuk meg és héjukkal lefelé fektessük egy tepsire. Szórjuk meg őket a fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval és egy kis cukorral is majd tegyük be őket a sütőbe és 200 fokon süssük addig amíg már láthatóan folyós és krémes lesz. Kb. nálam 1 órát vett igénybe de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Miután letelt az idő vegyük ki és hagyjuk kihűlni majd hámozzuk le a héját a belsejét pedig egy tálba tegyük bele és botmixerrel pürésítsük. Gőz felett melegítsük fel a tejet,a tejszínt a 8 dkg cukorral és egy kis vanília kikapart belsejével és a 4 tojássárgájával úgy, hogy krémes állagot kapjon de vigyázzunk, hogy a sárgája ne legyen darabos mert ha túl meleg alatta az edény akkor megfő. 2 lap zselatint áztassunk be 2 percre majd tegyük bele a mousse alapba és keverjük jól el, hogy ne maradjon darabos. Ha már elég krémes és sűrű akkor mehet bele a szilvapüré is és forrósítsuk fel őket együtt újra majd tegyük félre kicsit hűlni.



Készítsük el a mákpiskótát is. Elsőként daráljuk meg a mákot. A nyírfacukrot és a vajat keverjük habosra majd adjuk hozzá a tojások sárgáját is végül kanalanként a mákot. Verjük fel a tojás fehérjét is egy másik tálba kemény habbá majd ezzel lazítsuk fel a mákos keveréket. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Tegyük kivajazott, kilisztezett tortaformába (én piteformát használtam) és előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 30 percig. A lényeg, hogyha megérinted a torta közepét akkor keménynek érezd ne pedig még folyósnak. Ha a teteje nagyon pirul viszont még nyers akkor alufóliával takard le és úgy süsd tovább.
Oszlassuk el a krémet a tésztán és tegyük hűtőbe min. 4 órára.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése