Hozzávalók:
- 100 g nyírfacukor
- 3 tojás
- 125 g darált mák
- 100 g vaj
- 1 kg szilva
- fahéj
- szegfűszeg
- szerecsendió
- vanília
- 1,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 8 dkg nyírfacukor a krémhez
- 2 lap zselatin
A szilvaszemeket mossuk meg és vágjuk ketté, magozzuk meg és héjukkal lefelé fektessük egy tepsire. Szórjuk meg őket a fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval és egy kis cukorral is majd tegyük be őket a sütőbe és 200 fokon süssük addig amíg már láthatóan folyós és krémes lesz. Kb. nálam 1 órát vett igénybe de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Miután letelt az idő vegyük ki és hagyjuk kihűlni majd hámozzuk le a héját a belsejét pedig egy tálba tegyük bele és botmixerrel pürésítsük. Gőz felett melegítsük fel a tejet,a tejszínt a 8 dkg cukorral és egy kis vanília kikapart belsejével és a 4 tojássárgájával úgy, hogy krémes állagot kapjon de vigyázzunk, hogy a sárgája ne legyen darabos mert ha túl meleg alatta az edény akkor megfő. 2 lap zselatint áztassunk be 2 percre majd tegyük bele a mousse alapba és keverjük jól el, hogy ne maradjon darabos. Ha már elég krémes és sűrű akkor mehet bele a szilvapüré is és forrósítsuk fel őket együtt újra majd tegyük félre kicsit hűlni.
Készítsük el a mákpiskótát is. Elsőként daráljuk meg a mákot. A nyírfacukrot és a vajat keverjük habosra majd adjuk hozzá a tojások sárgáját is végül kanalanként a mákot. Verjük fel a tojás fehérjét is egy másik tálba kemény habbá majd ezzel lazítsuk fel a mákos keveréket. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Tegyük kivajazott, kilisztezett tortaformába (én piteformát használtam) és előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 30 percig. A lényeg, hogyha megérinted a torta közepét akkor keménynek érezd ne pedig még folyósnak. Ha a teteje nagyon pirul viszont még nyers akkor alufóliával takard le és úgy süsd tovább.
Oszlassuk el a krémet a tésztán és tegyük hűtőbe min. 4 órára.
Oszlassuk el a krémet a tésztán és tegyük hűtőbe min. 4 órára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése