2013. május 16.

Répatorta

Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 12 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg mascarpone
  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • 30 dkg dió
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • vaj, liszt a formához
Nagyon szeretek tortát sütni de ugyanennyire szeretem stílusosan is feldíszíteni. Több üzletben is jártam, hogy végre találjak répadíszt a répatortámra amit már előzőleg megálmodtam de csalódottan tapasztaltam, hogy sehol nem árulnak. Így gondoltam egyet és elhatároztam, hogy megcsinálom Én magam!
Kellékekként be kellett szereznem egy tömb marcipánmasszát amit én magam színeztem be ugyanis színezett sem volt egyik boltban sem amiben jártam vagy ha volt, azok ronda halvány színűek voltak. Az pedig nekem nem kell! :) 

Így tudod te magad elkészíteni:
Vegyél 150 g marcipánmasszát és ebből válassz le kb 20 g-ot a zöld leveleknek a többi pedig sárga lesz.
Szükségem volt ételszínezékre így vettem 3 tubus Dr. Oetker ételszínezéket is. (zöld, citromsárga és piros színben)
A 20 g-os darabkát szép fokozatosan csepegtetve és állandóan gyúrva beszíneztem zöldre. Nem írok arányokat, kinek mennyire zölden tetszik. :) Ezután jött a durvább feladat! :D
A piros és citromsárga színezéket kis pohárban kikevertem a kívánt színűre majd ebből a kis pohárkából folyamatosan csepegtetve gyúrtam össze a masszát. Nem hazudok, volt 1 óra amíg elkészültem velük de megérte. Nem csak szépek lettek de már azt is megtanultam, hogy tudok színes marcipánmasszát saját kezűleg készíteni! :)

Tipp: késsel halványan irdald be a répát, így még élethűbbnek tűnik!

A kellékek :)

Elkészültek a mini répácskák :)


Most pedig jöhet a lényeg!

A tojásokat szétválasztjuk majd a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját is a cukorral és az egyik csomag vaníliás cukorral felverjük miközben hozzácsepegtetjük a narancslevét és reszelt héját valamint a fahéjat. A tojáshabba elsőként belekeverjük a sárga masszát majd mehet bele a reszelt répa a végén pedig a liszt majd a sütőpor is. Óvatosan kevergessük nehogy összetörjön a habunk. Végül ha már kikevertük a masszát és a liszt sem hever a tál alján összecsomósodva mehet bele a durvára aprított dió is. (Ez lényegében el is hagyható.) Kivajazott, kilisztezett formába öntsük ki a masszát majd első körben süssük 180 fokon 10 percig majd mérsékeljük a hőfokot és folytassuk a sütést 150 fokon kb. 60 percig tovább.

Amíg sül a torta, készítsük el a krémet.
Verjük fel a tejszínhabot kemény habbá a vaníliás cukorral. A mascarponét a a porcukorral keverjük ki ugyanígy habosra majd a tejszínhez óvatosan keverjük hozzá. Csepegtessük bele a a vaníliaaromát és tegyük be a hűtőbe addig amíg el nem készül a tortaalapunk.
A már kihűlt tortánkat vágjuk félbe, hogy megkenhessük a krémmel, kb a krém felét szoktam a töltéshez felhasználni a többit pedig az oldalára és a tetejére kenem aztán jöhetnek a kis répácskák.
DE csinálhatod úgy is, hogy nem kened meg a közepét csak a tetejét és az oldalát. Én ez esetben ezt a verziót választottam! :)

Voálá... :P







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése