Hozzávalók:
Tésztához
Tésztához
- 12 db tojás (8 tojásos az alsó, 4 tojásos a felső emelet)
- 12 evőkanál cukor
- 12 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
Krémhez
- 500 g mascarpone
- 200 g fehér csokoládé
- 200 g vaj
- 2-3 evőkanál áfonyalikőr
- áfonya dzsem
- 3-4 evőkanál keményítő
- 2 csomag habfixáló (de csak ha nagy a baj)
- 1/2 liter tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4-5 evőkanál cukor
- Dr. Oetker piros ételszinezék
- 3-4 marék áfonya
Elsőként én a krémet készítettem el mert fontos, hogy jól kihűljön és már hidegen kenjük meg vele a torát. :)
A tejszínt fel kell forralni úgyhogy beletördeljük a 2 tábla fehér csokit majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is de ne felejtsük ki a keményítőt sem mert azzal egyszer össze kell forralni. Ha már kihűlt a krémünk csepegtessük hozzá az áfonya likőrt majd forgassuk bele a mascarponét is és keverjük ki csomómentesre. Eközben a tejszínhabot is verjük fel kemény habbá és forgassuk bele szintén a krémbe. Ezután jön a színezés. Attól függően, hogy mennyire erős színt szeretnél csepegtess a krémbe az ételszínezékből és jól dolgozd össze, ne maradjon foltos. A legvégén mehet bele a már előre szobahőmérsékleten felolvadt vaj is amit szintén nagy gonddal kell kikeverni, hogy ne maradjanak benne csomós darabok. Ha ez is készen van tegyük be a hűtőbe úgy 1-2 órára. Nálam az a "katasztrófa" fordult elő, hogy folyós lett a krémem. Nem értem miért. Na gyorsan ki kellett találni valamit úgyhogy két csomag habfixálót kevertem bele amitől szépen megállt benne a kanál. :)
Ezután jöhetett a torta!!!
A piskótát úgy készítsük el, hogy a tojásokat ketté választjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. Annyira keményet, hogy ha a fejünk fölé emeljük a tálat fordítva, ne essen ki belőle a hab! Próbáld ki!!! :)
A cukor felét keverjük a tojás fehérjéhez, a másik felét pedig a sárgájához és jó alaposan verjük fel benne, hogy ne ropogjon a fogunk alatt. Miután a tojások elkészültek, a fehérje szép kemény a sárgája pedig fakóbb színt kapott a habverőtől, óvatosan forgassuk a fehérjébe a sárgáját és keverjük ki vele. Ezután mehet bele kanalanként a liszt és a sütőpor is amivel szintén csomómentesre kell kikevernünk.
180 fokon előmelegített sütőbe fogjuk betenni a tortánkat, természetesen kivajazott, lisztezett torta formákba. Vegyél elő egy nagyobbat, egy kisebbet és oszd el a tésztát a formák arányaihoz. Először tegyük be a nagyobbat sülni. Kb. 20-30 percre lesz szüksége de sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját mert össze fog esni. Ha készen van mehet be a kicsi a nagy pedig mehet a hideg kőre pihenni! :)
Ha elkészült a kicsi is és a nagy is és annyira kihűltek, hogy nem égeti a kezünket vágjuk ketté a két tortát.
Kenjük meg először az áfonyalekvárral majd jöhet a krémből is és néhány szem áfonyát is dobáljunk bele majd mehet vissza mindegyiknek a teteje. Így lett két töltött tortánk, igaz!? :)
Na most építsünk! A nagyra menjen a kicsi ezután pedig jöhet a krém...
A krémet hatalmas türelemmel szépen kenjük el az oldalára a tetejére, mindenhova ahol csak üres felületet találunk. Kb 20-30 perc "simogatás" után el is készült az alap amit lehet díszíteni!!!
Én a maradék krémet (ha marad) habzsákba töltöttem és még kis habcsókokat tettem körbe-körbe. Vettem szívecske cukorkát meg rózsaszín cukorkát na és persze az elmaradhatatlan hercegnős gyertyákat is beszereztem. :)
A végeredmény sikert aratott a célszemélyeknél! :) És bevallom én is büszke voltam magamra. Ez mégiscsak az ÉN első emeletes tortám! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése