2013. március 17.

Marha szeletek barnamártással, legyezőburgonyával

Hozzávalók

  • 1,5 kg marhafelsál egészben
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szár rozmaring
  • bors
  • olívaolaj
  • 4 babérlevél
  • 1,5 kg burgonya
  • morzsa
  • parmezán sajt



Előző este én már előkészítettem mindent. A húsnak készítettem egy olívaolajos pácot amibe tettem tengeri sót, borsot, mustármagot és aprítottam bele egy kis rozmaringot is. Jól bedörzsöltem a húst vele minden oldaláról majd előkészítettem a zöldségeket is. A répát, a szárzellert és a hagymát megpucoljuk, felszeleteljük majd egy "ágyat' készítünk a húsnak, rátesszük és még köré halmozzuk a fokhagymát és a babérlevelet. Rátesszük a jénai fedelét és mehet a hűtőbe éjszakára. Másnap, sütés előtt egy órával vedd ki és szobahőmérsékleten hagyd, hogy picit felmelegedjen majd sütés előtt jól locsold meg olívaolajjal, mehet rá 2 ág rozmaring és mehet a sütőbe. 1 órán át sütöttem 180-200 fokon. Én a végeredménnyel nem voltam teljesen megelégedve mert nem volt elég omlós. Érdemes kipróbálni és máskor ezt is fogom csinálni, hogy 50 fokon 4-5 órán át fogom szépen lassan sütni. Érdemes sütés közben locsolgatni a szaftjával is a tetejét, hogy ne száradjon ki. Amíg sül a hús a krumplikról se feledkezzünk meg. Miután megpucoltuk őket, sűrűn bevágjuk a tetejét keresztben vagy hosszában az mindegy csak ne vágjuk át az aljáig. Tegyük be jénaiba, locsoljuk meg olívaolajjal és mehet a sütőbe 1 órára 150-180 fokon. 30 perc eltelte után vegyük ki és szórjuk meg a tetejét sóval, morzsával és a parmezán sajttal majd tegyük vissza még egy fél órára. Ha ez is letelt vegyük le a jénai tetejét és anélkül pirítsuk még 10 percig. Készen is van, jöhet a hús megint! :)
Miután megsült a hús is, kivesszük a sütőből és hagyjuk pihenni egy kicsit de közben megcsináljuk az eredeti barnamártást is aminek ez a zöldséges ágyon sült marhahúsból kisült szaft az alapja.

Barnamártás
A húst kiemeljük egy másik tálba és a jénaiban maradt finomsággal fogunk dolgozni.
Botmixerrel pépesítsük a zöldségeket és egy szita segítségével passzírozzuk még át egy fazékba, hogy biztos ne kerüljenek bele darabkák. Azok a maradékok amik a szűrőben maradtak és nem lehet passzírozni tovább, dobjuk ki a kukába. Gyújtsunk a szósz alá és dobjuk fel még egy kicsit.
  • 1,5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál áfonya dzsem
  • cukor
  • bors
  • liszt vagy valamilyen keményítő
  • 2 evőkanál brandy
Minden hozzávalót adjunk még a szószhoz. Sóval, borssal és cukorral mindenki ízlése szerint bánjon. Borsból én egy csipetet tettem, sóból 1/2 kávéskanállal, cukorból pedig 1/2 evőkanállal. Így nekem elérte a tökéletes ízt és még 1 evőkanállal tettem a keményítőből amivel még egyszer felforraltam majd félretettem és a szeletelt húsra öntve tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése