Hozzávalók
(kb 30 darabhoz vastagságtól és hosszúságtól függően)
(kb 30 darabhoz vastagságtól és hosszúságtól függően)
- 6-8 ág kakukkfű (jó a szárított csomagolt fajta is)
- 1 csomag (25 g) instant élesztő vagy 25 g friss élesztő
- tengeris só
- 1 teáskanál cukor
- olívaolaj
- 1 tojásfehérje
- 350 g liszt
A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést csinálunk a közepébe ahová bemorzsoljuk vagy beszórjuk az élesztőt attól függően éppen melyik fajtát használjuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, 5 evőkanál olívaolajat, a tojásfehérjét és a kakukkfű felét összeaprítva. 1,5 dl langyos vízzel simára keverjük a lisztes keveréket és addig gyúrjuk amíg egy szép, csomómentes tésztát kapunk ami már nem ragad a tálhoz sem. Ha ezzel megvagyunk, letakarjuk a tálat egy konyharuhával és meleg helyen 1 órán át pihentetjük és hagyjuk dagadni a tésztát. Én most a radiátorra tettem. (Még fűtés szezon van. :) )
Az 1 óra eltelte után nyújtódeszkán folytatjuk.
Tipp! Ha nincs nyújtódeszkád akkor vegyél csak egy viaszos vászon terítőt és dolgozz azon. Szerintem sokkal jobb egyébként mint a deszka én is csak ezt használom. Könnyebben takarítható és a végén csak összehajtod és nem foglal akkora helyet sem. :)
Pici liszttel szórd le a munkafelületet, hogy ne ragadjon le a tészta. Most vedd elő az ovis tapasztalataidat és emlékezz vissza hogyan gyúrtunk kis kukacokat gyurmából. :D Ugyanezt kell most csinálnunk. Attól függően, hogy milyen vastagra szeretnéd a Grissiniket és milyen hosszúra, tapasztald ki, hogy mekkora darabkákkal kell dolgoznod. Sodorj belőle kukacokat és egy előre, sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztasd fel őket. Én kb 15-18 cm hosszúságúra és kb mutató új vastagságúra sodortam a pálcikáimat.
Ha már mindegyik a tepsin sorakozik készítsd el a "pácot". 2 evőkanál olívaolajat a maradék kakukkfű aprólékkal és kb 1 evőkanál tengeri sóval keverd ki és ecset segítségével kend meg a pálcikákat alul-felül.
Ezután mehetnek a már előre bemelegített sütőbe és kb 20 perc alatt 180-200 fokon aranybarnára süthetjük őket. Ha már pirul akkor készen is van de ha megnyomkodod az ujjaddal és még puha az nem jó! Teljesen kemény legyen mint a ropi.
Kihűlve szervírozhatjuk a "vendégváró" pálcikáinkat. Én ez esetben erre a célra készítettem őket mert folyton el vagyok csúszva az ebéddel. Így egy picit meg lehet tölteni az éhes pocakokat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése