2013. február 12.

Tokaji krémes szőlő torta

Hozzávalók

Krémhez
  • 3 dl fehér édes bor (én Tokaji Furmintot használtam)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 150 g cukor
  • 3 db tojássárgája
  • fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150-200 g vaj
  • 2 dl tejszín + 1 csomag habfixáló
  • 1 doboz mascarpone ( 250 g)
  • 2 marék kék szőlő
Piskótához
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • kb 4 evőkanál kakaópor (szitálva)
Kezdjük először a krémmel mert az lesz a legmacerásabb és hűlnie is kell miután elkészül!
A tojássárgájákat és a pudingport az 1 dl borral simára keverjük. A maradék 2 dl borral a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot felforraljuk, picit hűlni hagyjuk és utána belekeverjük a tojássárgájás keveréket. Sűrűn kevergesd nehogy a tojássárgája megfőjön a meleg, boros keverékben mert akkor darabos lesz. Ezért is kell hűteni kicsit, hogy ne legyen forró! Ha már összekevertük őket tegyük fel újra főni és egy sűrű állagú krémet főzzünk belőle folyamatos kevergetés mellett mert még így is odaéghet vagy megfőhet a tojássárgája és csomóssá válhat. Ha készen van a sűrű krémünk tegyük valami hűvös helyre és hűtsük le teljesen. Amíg ez hűl, kezdhetjük a piskóta elkészítését!

A tojásokat szét kell választanunk. Tedd egy közepesen kicsi tálba a sárgákat és egy jó nagy tálba a fehéreket.
A fehéreket verjük fel úgy hogy a habverőt folyamatosan kapcsoljuk fel erősebb fokozatra ne pedig a legerősebbel kezdjük és óvatosan csináljuk nehogy széttörjük a habot. Akkor jó a hab ha a fejed felé emeled a tálat lefelé fordítva és a hab nem esik a hajadba!!! :D
Kb 5 percig kell verni ehhez az eredményhez.
Ha ez kész tegyük bele a fele cukrot (4 evőkanál) és verjük még a habot addig, hogy a cukor elolvadjon és szintén ne essen a fejünkre. :)
Ha ezzel is megvagyunk tegyük félre kicsit.
Jöhet a sárgája...verjük addig a maradék 4 evőkanál cukorral amíg világos sárga nem lesz, ha ez megvan öntsük rá a fehérjére és egy fakanállal keverjük össze de óvatosan nehogy összetörjük a habunkat. (Én egyébként szoktam még úgy is, hogy a habverőmből kipattintom a fejeket és azzal forgatom össze a fehérjét a sárgájával.)
Ha jól összekevertük jöhet a liszt. Kanalanként adjuk hozzá a keverékhez a sütőporral együtt és finoman keverjük el őket, ezután szitáljuk bele a kakaóport és szintén keverjük össze
Két választásod van a sütésnél. Nekünk két lapra van szükségünk így megsütheted egybe az egészet ha vállalod, hogy utána pontosan a felénél félbe tudod vágni, nem pedig ahogy nekem sikerül, hogy folyton kivájom a tortám alját mert elvesztem a vízszintes irányt! :D
A másik megoldás, hogy a masszát ketté választod és két nekifutásra sütöd meg...én ezt javaslom! 
Előmelegített sütőben 150-180 fokon szoktam sütni, egy már előre kivajazott és kilisztezett sütőformában. Ha megvan az első lapunk vegyünk elő egy szép torta tálat porcukorral szórd meg a sütid legalját így nem fog odatapadni a tálhoz és ki tudod emelni könnyen szedéskor.
Hagyjuk kihűlni amíg sűl a másik lapunk.

De addig se üljünk ölbe tett kézzel... :)
A krémünket vegyük elő és kicsit még dobjunk rajta mert jelenlegi állapotában túlságosan "gejl".
Vegyük elő a mascarpone-t és lazítsuk fel vele a krémet ezután a már kiolvasztott vajat is keverjük hozzá, szerintem turmixgéppel egyszerűbb. 
Én még felvertem hozzá egy doboz tejszínhabot is, hogy még finomabb legyen a krémem. Tedd be 30 percre a tejszínhabot a mélyhűtőbe és ha letelt az idő, verd fel a habfixálóval aztán ezzel is lazítsd a krémet. Ha ez kész mehet a hűtőbe fél órára.
Ez idő alatt már elkészült a második piskóta is...tegyük hát ki hűlni!

Eltelt a fél óra... 
Jöhet a legjobb rész, az összeállítás és a díszítés. :)
Az első lapra mehet egy jó adag krém, kb. a krém felét használd el, utána dobálj a krémre egy adag szőlőt de a szőlőt vágd félbe vagy ha nagyobb szemű akkor kisebb szeletekre. Ezután jöhet a másik lap, aztán az egész tortát kenjük be a maradék krémmel. Ha szépen elkentük a krémet a tetején és az oldalán is, jöhet a kakaópor. Szitáljunk rá amennyit csak jónak látunk. A végén díszíthetjük szőlővel vagy amivel jól esik. :)

Én ezt a tortát apukám szülinapján sütöttem el először és nagyon nagy sikert aratott!

Sok sikert a ti tortátokhoz is!!! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése