Hozzávalók
- 20 db érett kiwi
- 250 g cukor
- 1 lime leve és héja
Szeleteljük fel az érett kiwit és tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és alacsony hőfokon főzzük amíg megolvad a cukor és összeesik a kiwink is. Adjuk hozzá a lime levét és reszelt héját és főzzük még addig amíg sűrűsödni kezd. Folyamatos figyelmet igényel és kevergetést, hogy ne égjen le. Ha készen van és elérte a kívánt dzsemes állagot, tegyük félre és sterilizáljuk az üvegeket.
Én jó alaposan elmostam az üvegeket és betettem a csepegtetőbe, hogy teljesen megszáradjon. Ha megszáradt akkor mehet be egy tiszta tepsibe és 200 fokon jó alaposan süssük ki őket kb 20 percig a fedőkkel együtt. Ha készen van hagyjuk kihűlni annyira, hogy fogható legyen az üveg de ne tapicskoljuk össze teljesen csak ahol muszáj. Én egy ronggyal fogdostam őket. Ezután kanalazzuk beléjük a kiwidzsemet. A tetejére én mindegyik üvegnek tettem egy evőkanál whiskyt, hogy ezzel lezárjam a tetejét és légmentesítsem. Úgy töltsük meg az üvegeket a dzsemmel, hogy teljesen csurig töltjük és csak egy evőkanálnyi whiskynek van helye benne. Ezután lezárjuk légmentesen és hagyjuk kihűlni őket. Tehetjük hűtőbe vagy valami hűvös, sötét helyre. Az én lekvárjaim egy évig is elálltak így hűtőben.
Hűvös napokra is Isteni. Én szétosztogattam a családban de mindenki arról számolt be, hogy csak kanalazva fogyasztották el hidegen és nagyon finom volt csak így magában.
Fel lehet vele dobni egy kehely fagyit is vagy süteménybe is nagyon jó. Én tortára kentem el az egész üveget és nagyon feldobta az amúgy vaníliás krémes piskóta tortámat.
Kenheted kenyérre is, azt a megoldást én kevésbé szeretem. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése