Hozzávalók
- 1/2 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (kb. 1 dl)
- késhegynyi só
- 1/2 l tej
- l liter olaj a sütéshez
Első feladatunk, hogy az élesztőt felfuttassuk. Tegyünk egy bögrébe egy kiskanál cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt, 1 dl tejet egy kis pohárkában melegítsük fel de ne legyen forró mert az elrontja az élesztőt. Ha már langyos, öntsük rá az élesztőre és keverjük el benne, hogy csomómentes legyen és a cukor is felolvadjon majd tegyük meleg helyre és kb 20 perc alatt futtassuk fel.
Teheted radiátorra vagy én úgy szoktam, hogy bekapcsolom a villanytűzhelyemet és a közelébe teszem a bögrét.
Amíg felfut az élesztő addig előkészítjük a többit. Nekem anyukám azt tanította, hogy minden hozzávaló legalább langyos legyen és ne hideg mert úgy nem lesz olyan tökéletes a végeredmény. A lisztet kimérem és beteszem a mikróba fél percre, hogy langyos legyen, utána hozzáadom a sót, cukrot, olvasztott vajat, a tojássárgákat és a szintén langyosra melegített maradék 4 dl tejet és a rumot is. A rum egyébként azért elengedhetetlen alkotóeleme a fánknak mert ettől lesz laza a tésztája! Míg ezeket összekészítem az élesztőm is elkészül.
Lásd a képeken az előtte és utána állapotot. :)
Ezután jön a kemény meló ugyanis kb 20 percig gyúrnunk kell. Olyan állagot kell kapnunk, hogy gyúrás közben szépen már leválik a tészta a kezünkről és a tál széléről és nem olyan ragadós már, illetve gyúrás közben kis levegő buborékokat kellene látnunk a tésztában. Lisztezd be a tészta tetejét, oldalát és alját, hogy miközben dagad ne ragadjon a tálhoz és könnyű legyen kifordítani belőle ha a szaggatásra kerül a sor!
Íme a végeredmény. Mehet is újra valami meleg helyre, hogy pihenjen és dagadjon.
A képeken láthatod, hogy milyen volt dagadás előtti állapotban és milyen lett utána.
Folytatásképpen vegyünk elő egy nyújtódeszkát és nyújtófát, picit nyújtsuk ki de óvatosan mert vastag tésztának kell maradnia szóval ne nyomjuk agyon! :)
Javaslom, hogy jól lisztezd be a deszkát és a tészta tetejét is nehogy odaragadjon valamihez. :)
Vegyél elő egy szaggató eszközt és kezdheted is a szaggatást.
Én erre a feladatra ezt a kis pöttyös retro bögrét találtam a legalkalmasabbnak és szükségem volt a lapátra is mert bizony odatapadt a tésztám picit a deszkához, de ezzel ügyesen fel tudtam szedni.
Amíg szaggatod a tésztát, melegedhet az olaj. Villanytűzhelyen én 5-ös, 6-os fokozaton sütöttem ki a fánkokat. Ahogy a képen is látható a fánkok közepét elvékonyítottam így a közepe "gödrös" lett.
Fontos, hogy úgy süsd ki a fánkokat, hogy elég meleg legyen az olajad mert ha langyos akkor csak beszívja az olajat az meg nem lesz finom. Várd meg amíg felmelegszik esetleg a maradék tésztából csipkedj le és dobáld be az olajba. Ha a darabkák körül sistereg az olaj akkor mehetnek bele a remekművek is. :)
Az első oldalukat fedő alatt süsd 2-3 percig majd ha már szép piros, fordítsd meg és süsd tovább még 2-3 percig de már fedő nélkül.
...és ez a szalagos fánk titka! :)
Attól szalagos, hogy a szélén, körbe egy fehér csík fut. Ezt nevezik szalagnak! :)
És íme a végeredmény...nagyon büszke vagyok rájuk még sohasem sikerült ilyen szépre!
De tartozom egy vallomással ugyanis anyukám folyamatos felügyelete mellett készítettem el, hogy biztos legyen a siker.
Ezentúl már egyedül is menni fog! :)
Köszönöm anya... <3
Jövő héten fánksütés lesz, attól tartok :)
VálaszTörlésMizu van fánksütés téren? :)
Törlés